11-07-2016

een intrigerend pastoorsmysterie


 

 

Categorie: General
Ingezonden door: jan

Een roman om actuele problemen in de Kerk bespreekbaar te maken

"Weet je waarom mensen zo graag in de safe van een ander kijken?" vroeg de brandkastspecialist mij, net voor hij op het punt stond de brandkast waarvan we wel de sleutel vonden maar niet de code, open te boren. "Nee, waarom?" antwoordde ik verbaasd. "Omdat daar de geheimen van een ander in zitten!" lachte de kraker. "Doe voort," sprak ik streng, brandend van nieuwsgierigheid naar de inhoud van de sinds tientallen jaren gesloten safe.

 

In het schitterend kader van de goudleerkamer, het grote 18de eeuwse salon van de pastorij, wordt dit spannend verhaal gesitueerd. Niet alleen de gasten van de pastoor mogen raden naar wat er in de safe zou kunnen zitten. Ook de kanunniken op de schilderijen aan de muren, de heiligenbeelden, de hemelbewoners in de brandglazen en de figuurtjes op de oude kasten of in het stucwerk van het plafond komen tot leven. De onthulling van het geheim uit de safe had niemand in de verste verte verwacht...

Met zo'n 180 mensen in de zaal werd het boek op 12 oktober 2016 in Gemeenschapscentrum De Wiek in Zele voorgesteld. Mgr. Luc Van Looy, bisschop van Gent, hield de inleiding. Het koor De Minnezangers zorgde voor drie muzikale intermezzi.