13-05-2019

Kunstroof in Zele


De nieuwe, deels historische roman in wording over een paneelschilderij uit de Sint-Ludgeruskerk te Zele kwam in de storm van de pers terecht toen het werk, dat sterk gelijkt op een tekening van Michelangelo, tijdens een winterse nacht gestolen werd.

 

Lees meer onder de tag "Michelangelo" en op de blog.

Michelangelo

Blog met mijmeringen

Categorie: General
Ingezonden door: jan

Op 11 januari 2019 om 05.11 uur werd stapte een onbekende man in zwarte hoodie gekleed, uit de achterdeur van de Sint-Ludgeruskerk met op zijn hoofd het zware paneelschilderij Heilige Familie met kleine Sint-Jan de Doper. Vijf bewakingscamera's in de buurt, de krantenbezorger, enkele forenzen in de auto of per fiets zagen hem kalm wegstappen met zijn kostbare buit. Sindsdien is het kunstwerk, dat sterk geleek op een tekening van Michelangelo, Madonna del Silenzio, Onze-Lieve-Vrouw van de Stilte, in de mist verdwenen.

Een jaar voordien was ik al begonnen over het werk boeken en artikels te verzamelen, met de bedoeling in een publicatie aan te tonen dat het van Michelangelo of zijn omgeving kon stammen. Sinds juni 2018 had ik al 23000 woorden neergetypt voor de nieuwe roman, met standpunten pro of contra de toeschrijving aan de Italiaanse grootmeester. Door de diefstal kwam ik in een perstsunami terecht, want tot in New York en Toronto, Moskou en Parijs stonden kranten, tijdschriften, tv en radio bol van nieuws over de spectaculaire kunstroof. Misschien kan de publicatie van Het Michelangelo-enigma het ondertussen gestaakte politie-onderzoek nieuwe impulsen geven in de hoop dat we het paneel zullen terugzien?